2014/11/19

Survival Trip To Malaya & Universal Studio Singapore PART 1

Believe it or not.. our All in One budget total RM650 only. How we make it??? Ketatkan seketat-ketat yang mungkin!!!! (Tak termasuk makanan la hoooo ;)) Adventerous 5 days trip ..We fly from Kuching -LCCT- JB - USS,Singapore - JB  (guna bas ke) KL-Kuching....
Menjadi staf pengiring bagi pelajar Sekolah Sains Maklumat dan Kejuruteraan, PTPL Sarawak atas urusan kerja la, saya bpeluang untuk melancong!!  Bagi student ianya ala-ala survival trip la.
Its a wonderful trip and memorable too. Saya rasa, takkan ada peluang untuk melancong kalo x ikut trip pelajar.. sbb. yela..gara2 kita bkerja dan jadual senggang kita pun dah lain...Most of the planning trip diatur oleh saya dan dibantu oleh pelajar...

Jadi ini cerita survival trip kami (HARI PERTAMA):


Bermalam di LCCT sebab tunggu flight keesokan pagi ke Johor Bahru. 
Lapar-lapar!! Makan selepas touch down di Negeri Johor. Lupak pulak nama restoran ni... tp pelik... kena charge tax..punya gila mahal! Sebab di Kuching xpernah restoran makan tepi jalan kena charge tax. Selepas tu, kami dibawa oleh agen tour melawat ke Zoo Johor sebelum balik ke rumah untuk berehat. Untuk pengetahuan, kami menyewa Guest House / Home Stay mewah di Johor berharga RM800 untuk dua malam. Maaf lupa untuk mengambil gambar rumah tersebut..rumah tu tiada penghuni, dan kami diberi pasword untuk buka lock post box dan mengambil kunci rumah dari situ sahaja. Orang yang empunya rumah adalah orang Singapore. Sebelah malamnya, kami berjalan di City Square Johor Bahru dan saya terus mencari T-Bowl..kenapa?? im so curios to know... macamana rasa makan makanan yang ala-ala 'benda' di toilet..... overall, satisfy & sedapppp :))


Van yang kami sewa untuk berjalan-jalan di Johor Bharu








2014/08/20

Taman dengan Kolam Mini Moden (part 1)


Sabtu lepas disebabkan cuaca bagus yang tidak hujan di Siburan. Terus berhasrat untuk menyiapkan kerja mengorek tanah dgn cangkul.. Tanah tidak berapa keras untuk dicangkul sebab bbrp hari kblkangan ini, bumi dibasahi dgn hujan. Dengan berbekalkan Hasrat dan Niat.. Maka, bekerjalah.. Larat ke tak?? Mula2 mmg rasa tak larat dan tak mampu ttp,.. Niat itu kuat sangat. Tak sabar nak lihat ada kolam mini sendiri kan...
 Adalah lebih kurang 3 jam mengorek tanah yang tak seberapa dalam pun.. Hahaha dan mengalihkan tanah ke batas bunga. 
Akhirnya... Siap juga stage pertama dalam menjayakan projek ini....Tanah dikorek sedalam 15cm.. Dah tak larat nak korek dalam lg dari tu. Dalam lakaran kasar nak korek 1 kaki. Tetapi apakan daya... Tukar plan B.. Nanti naikkan bata setinggi 2 kaki la.... Hehehe... 







Simple Tips On Engagement Party Preparation

Banyak perkara yang perlu difikirkan walaupun ianya sekadar Majlis Pertunangan (Engagement Party). Menghitung hari sebab majlis pertunangan akan berlangsung tidak lama lagi pada bulan Oktober ini... Beberapa perkara telah dibincangkan.. tarikh pertunangan pun bertukar dua kali sudah. hahhaha. So, tips bagi yang ingin bertunang..Check it out!!

1. Suasana majlis
Suasana majlis ini sangat penting sebab dia akan mempengaruhi tempat majlis pertunangan akan diadakan. Setelah berbincang dengan kedua belah family..sama2 berpakat untuk mengadakan majlis kecil-kecilan sahaja.

2. Orang yang dijemput
Tadi dah mention mahu buat majlis kecil-kecil. Orang yang dijemput adalah:
a. Keluarga terdekat
b. Kawan rapat
reason: we want to invited and surround ourself with our loved and closed friends & relative to witness our special day. 

3. Tempat 
Tempat majlis pertunangan adalah di tempat pihak perempuan.. so, venue adalah di rumah saya sahaja. Sekarang tengah busy me-renovate rumah.. besarkan dapur dan bilik makan. 

4. Tema
Tema adalah santai...ala2 backyard party yang Orang Putih salu buat. Nak buat tema macam tu mmg agak sukar sbb budaya orang timur ni ssh nak santai2 dan sempoi... tapi bagi saya ianya lebih intimate dan personal sebab kita dapat berjalan2 dan bebas bercakap dengan kawan dan keluarga. Hope idea santai itu berjaya dan i will post detail mengenai step by step backyard party saya tu nanti. Bayangan saya mengenai backyard party adalah seperti gambar di bawah..love the lighting.... and thanks goodness, saya punya laman yang tidak besar dan tidak kecil untuk memuatkan kira2 70 pax ppl.

5. Kad jemputan
Mula2 berfikir tak payah la berkad-kad jemputan ini. Tetapi setelah berfikir mengenai kewajarannya.. i come out with very personal design card...iaitu Comic Style Engagement Card - both of us love the design! will be printing and distributed on September. Bila dah diedarkan, baru saya post mengenai card tersebut owkay!
Kenapa perlu invitation card? 
a. kalo kita menjemput dengan mulut...nanti kita tak dapat mengangarkan berapa orang yang akan datang. takut terlebih orang yang datang dan makanan yg disediakan tidak mencukupi
b. perlu sebab nak "menapis" orang-orang yang akan datang ke majlis anda.....

6. Makanan & minuman
Katering atau masak??? hah... itu persoalan yang  selalu timbul. Tetapi dalam kes kami..makanan akan disediakan oleh pihak lelaki dan menurut apa yang ibu Fabian kata: masak di rumah saya nanti. So, terpaksalah saya mengerah tenaga anty2 n kasen2 untuk memasak nih.. Menu perlu dibincangkan spy tak ada yang tidak bpuas hati kelak.. Untuk meringankan kerja, masa majlis nnt disediakan cawan, pinggan, sudu PAKAI & BUANG. Tidak menyusahkan keluarga....

7. Pakaian anda dan pasangan
Pening juga nak fikir nak guna baju apa masa ni nnt.. Siap2 usha baju di google pulak.. So, harus berbalik semula kepada tema majlis-baju harus bsesuaian dgn tema dan suasana majlis. Takkan nak guna dress yg pnjg sedangkan suasana adalah outdoor? Padankan dgn tema okay! 
We were looking for something casual like picture below....



8. Cincin 
Cincin jangan dilupak!! Haha... Apalah guna buat majlis pertunangan kalo tak ada cincin kan? Beli la awal dan kalo boleh bawa la pasangan bersama spy senang mmilih saiz yg bsesuaian dgn jari pasangan.. Kalo ptunangan Kristian, cincin di sebelah kiri jari manis - kalo boleh cincin tunang tu design 'belah rotan' sahaja.. 

So, diharapkan tips ini berguna bagi anda yang ingin mengadakan majlis pertunangan... Relax dan plan awal supaya tidak tergesa2.. Have fun!! 


2014/08/05

Taman dengan Kolam Mini Moden ( Lakaran Idea)

Lepas membeli rumah beberapa tahun ni..kelihatan laman rumah sangat kosong dan sepi. Tiada tempat untuk duduk melepak petang2 dan seri rumah macam hilang. So, mula la kepala memikirkan untuk membuat projek kecil di laman rumah. Disebabkan saya dulu bljr seni lukisan, jadi tidak sukar untuk membayangkan keadaan taman dengan kolam mini yg sedang berlegar2 di fikiran ini. Sebelum melakar, sy juga mengkaji kolam mini yang terdapat di google image juga. Belajar sikit2 dan belajar untuk memahami selok belok membangunkan kolam mini sendiri. Bg sy, kalo orang lain dpt buat.. Knp tidak sy?? Lukisan di bawah merupakan rough sketch yg sy inginkan dpt direalisasikan bbrapa bulan nnt di laman rumah sy. 

Selepas itu sy mula mengukur laman dengan pita pengukur untuk memudahkan kerja lakaran saya yang seterusnya. Selepas mengukur, sy menandakan tempat dengan batu bata.

Okay! Siap membuat tanda.. Sy dah ada ukuran (dalam kaki) - ia akan memudahkan kerja lakaran overview. Sy memulakan lakaran kasar ukuran panjang, lebar keseluruhan taman serta kolam mini. 

Selepas membuat beberapa kajian dan pembacaan di dalam internet. Sy memutuskan untuk menggunakan gravity fed iaitu menggunakan Bottom Drain (BD). So, nnt dasar kolam akan dicondongkan bagi menyenangkan air untuk masuk melalui BD seterusnya masuk ke Setling Chamber. 
( belum tahu jadi atau x sehingga projek kecil ini betul2 berjalan kelak)

Jadi, seterusnya adalah lakaran kasar mengenai SC - ini yang saya faham setakat ini. Air yang masuk dari BD tadi akan masuk ke SC seterusnya di serap masuk ke tempat filter air supaya bersih. Disini saya aplikasikan sistem mineral yang ada di rumah saya. Selepas itu, air yang sudah ditapis akan masuk semula ke kolam. ( Jika silap, sila bagi tunjuk ajar ya...) 

Ini adalah sistem per- paip- an yang secara kasar la.. Air akan keluar di tiga tempat seperti di lakaran. 


Hahaha.. I know im a amatur! But, hopefully my try will success. Anggaran masa untuk projek kecil ini selama 6 bulan la.. Kalau cepat dari tu, wahhhh... Itu kemajuan sudah!! Update akan menjelang lagi untuk panduan bagi wanita2 seperti saya yang ingin menghasilkan kolam mini sendiri. 










2014/07/02

#LINE Selfie Sticker

#LINE selfie sticker ni baru juga saya explore hari ini... Disebabkan ternampak gambar kawan di Instagram... Try - try la cari app ni. Mula2 habis LINE option saya cari... Paduhal perlu diinstal berasingan dari App Store / Play Store pun boleh... Begini rupanya bila search result di App Store. 

Lepas instal... Explore2 jak... App ni senang diguna dan fun! Cuma buat masa ni tak byk pilihan character.. Kalo x silapp 17 character.. Contohnya.. Wedding, soccer man, soccer women etc. 
macamana nak guna dan buat sticker sendiri??? Senang....
1. Pilih character anda. Sy bg contoh career women.

2. Time to selfie!!! Ambik gambar jangan malu2... Cuba try byk2 mimik muka.. 

3. Lepas face recognized bjln lancar. Click butang putih tu.. Dan terus keluarla gambar ala2 kartun yg comell... 

4. Save or share.....

Simple jer... Dah ada koleksi sticker selfie sendiri!!!! Coba try mimik muka blainan okay... Kmu akan dpt outcome gambar yg mnarik! Selamat mencuba n enjoyyy




2014/06/27

Part-Time Job As A Wedding Card Maker

My life would be a total borrreeeddd if I stop what I loves to do. I have my careers behind me..but still I need more income in order to support my financial. This are my logo for my small business..
I provide services for designing wedding card, printing, cutting too.. Heres some of my design... remember my entry of help me on how to / what to write on Malay wedding card??? Yaaa...this are the outcome design. I need to print out and cutting 900 pcs wedding card. On women's side 300 pcs, man's side 600 pcs. I charge them RM1/per pcs -color printing on artcard paper 220gsm (including envelope). so cheap?? hahaha...yaa.. 


Above are design for women's side. Both of them loves pastel color and Efida loves clover leaf... so, i try my best to design and put some clover leaf.. 


Above are for man's side reception wedding card (front view). Back view are the same as above- just replace the name and place and date. 


I were making a mistake on material and sizing below card for my clients. Printing ink macam tidak dapat masuk atau tak cun menggunakan paper tersebut. i was regret im not using artcard paper. Saya menggunakan 220gsm paper yang berbau wangi dan ada macam bersinar2 tu untuk paper.. im not sure either my choices of paper is wrong or the printing shop - the machine got problem.. So, i rugi in term of my money and everything tidak menjadi... And then, they (my client-Fabian & Brenda) decided to print themself. So, i just ask them to pay for delivery costing to KL. Yang lain i will handle coz its my mistake. They accept calendar coz i print using artcard paper at the diffrent printing shop... i swear i will not printing at that shop ever again.....



Above are the design for Fabian & Brenda. They wanted postcard design so i try to design like one. 

This calendar is giving as a Thank You Gift 

There are more...but next time i will post and write about my part-time job as a photographer. Its fun to see all the couple were happy and its our job to capture it as a memories they kept. So, adios!





2014/06/19

Kuching Food Fest

Obviously, Kuching people love to eat!!!! The Kuching Festival is held annually to maintain part of the city's plan to boost the local tourism and food industry. Visitors to the festival can enjoy various events held throughout the month of August, including dramatic performances, musical concerts, galleries, exhibitions, essay writing competition and many more. One of the main attractions within the festival is the food fair, a mouth-watering event a festival of this caliber cannot do without. Here some picture i took from last year Kuching Fest....Enjoy looking all the picturesss!! 




Im craving for this coconut ice cream!!!! So nyummmmmmmm.








2014/04/26

Simple Tips On Wedding Preparation

They say Sharing is caring.. So, here i will sharing on simple tips before you decide to go further on your wedding preparation.

So, first of all, Both of us has prepared important thing to ensure our big day will going smooth.. Guess what??? Yaa... Ka ching x2!! Without money, we cant do much things right? We hv a lil saving in ASB but i dont think it can cover up everything. So, we were thinking to make personal loan then.
Tips No.1: make sure you have enough money $$$$$. Start saving!

Long distance relationship limit our personal time. So, we solve it with 'taking holiday by turn'.. Ill apply annual leave and drive down to his hometown & so do him. We will have time to sit and discuss for preparation and all the expenses. What have to in and out of the budget list  . Discuss bout to do list, what 'very important and not important'. This is to ensure everything is in control. I also download TO Do List and budget listing from the internet as a references. 
Tips No.2: Write down/type/download all To Do List and Budget Listing to ease your discussion with partner. Photostat/print the listing& give a copy to your partner too. This will reduce your stress on what to do! 


Every women dream of using a pretty dress on her wedding-as for me too. As we walk at The Springs mall in Kuching.. We hv been 'caught' by a salesgirl. Its a wedding fair. Actually, we still searching on suitable bridal shop. But, that salesgirl really hv charms n magics i guess. Hahaha! They tackle my heart and we sign a deal with one of the famous bridal shop in town -Touch Wedding Studio. Cant regret anything now.. Although i love creative work from Micklong Studio..its too late now. Cant cancel coz we hv put some deposit with Touch Wedding Studio. 
Tips No.3: Think wisely girls. Not because of a sweet talk & sweet promises. Make sure the bridal shop giving the BEST offer packages to you! Maybe can collect and revise all the brochures before sign in with any bridal. 


We have discuss on reception venue. We try not involve and bother our families & friends with all the cooking trouble on our big day. We want everyone enjoying the moments. So, we decide to have everyone enjoy the day at hotel/ restaurant. We went to one and only hotel in Sri Aman -Seri Simanggang Hotel to have a look and discuss with their sales executive, Ms Betricia Liba. Thanks goodness. The ballroom is very suitable and easily can fit 40 round table. I am very satisfied with the venue. After all i have no other choices. Or else we will have to do wedding reception at Kuching. But to me, its not fair because the Solemnization & traditional Purut' ceremony will take place at Kuching. We want a fair and square win-win situation where both of the families satisfied. I am waiting for the latest wedding packages as told by Ms.Betricia. Hope they give us a special rates! Finger cross..... 
Tips No.4: If you have a choices of reception venue, try to get all the packages and compare. As for our cases, theres no other venue to choose for in a small town like Sri Aman -take it or leave it.

So, how is your preparation then?? 





2014/04/20

My trip to Mukah

This is my first time driving all way from Kuching to Mukah.. We make it!! Bertolak dari Bandar Kuching kira2 pukul 9 pagi dan smpai di bandar Mukah kira2 5 petang. Yahoo.. Sampai juga ke daerah orang Melanau ni. Keraguan dan ketakutan sesat jalan itu memang ada lebih2 lagi potensi bg orang yg pertama kali ke Mukah. 

Siap lagi rakan saya bawa GPS mjadi pembantu co-driving kami. Mmg sgt membantu! Sebelum ke Mukah atas urusan kerja.. Xbnyk info jln yang dpt km korek.. Lebih2 lg bnyk info yg km dpt itu sudah luput.. Sbg cth; ada teman km mgatakan jln ke Mukah sgt teruk.. Sbb pkai jln sawit, Sehinggakan harus guna keta 4wd shj. Tetapi, syukur... Jalannya sudah berturap.. Besar.. Mgalahkn jlnraya pan-borneo. Mmg bguslh kputusan last minute sy mmutuskn mbawa viva instead of guna Avanza...

Hari pertama berjalan dgn lancar.. Mencari SMK Mukah tidak lah susah sbb tidak jauh dari bandar Mukah..kira-kira 5km shj dr Bandar..  Bersebelahan dgn MRSM Mukah sj... Kerja saya di SMK Mukah berjalan dengan baik, pelajar yang tidak nakal dan mendengar apabila kita bercakap. Hope to meet them again!
Yang dirisaukan saya dan rakan ialah... Perjalanan hari kedua... Sbb km perlu ke SMK Btg Igan. "BTG IGAN????" Itu antara reaksi orang-orang apabila kami menanyakan tempat itu. Maybe pendalaman kot sampai orang tak tau... hummmm.. Confuse kerana byk sgt info xbertauliah yg meragukan kami. Dan syukur, cun2 guru kaunseling SMK Mukah ialah orang asal Dalat. Jadi info yg diberikan amatlah berguna. Km tido awal kerana perlu bangun awal subuh utk bertolak ke Pekan Dalat kira2 40 km dr Bandar Mukah. Selepas itu kami perlu menaiki speedboat dari Pekan Dalat ke SMK Btg Igan - perjalanan menggunakan air pulak. Trip speedboat hanyalah sekali satu hari iaitu pada pukul 6.15pagi. Jika terlepas... Habis lah cerita.. Bermalamlah di sekolahh yer...
Masih lagi dihantui dgn ketakutan kejadian boat karam yg berlaku... Trauma la juga mok naik speedboat, tetapi gara2 urusan kerja dan nak berjumpa dgn pljr SMK Btg Igan.. Kami berdua ketepikan ketakutan tersebut. Perjalanan air dari Dalat ke SMK Btg Igan mengambil masa kira2 sejam. Tiba d sekolah tersebut pukul 7 setengah begitu.

Really miss all of them...sekolah yang terpencil tapi pelajar sangat baik..  Hanya boleh dihubungkan menggunakan jalan air sahaja. Yg paling sedih ialah apabila guru kaunseling bercerita mengatakan ramai pegawai IPTA/IPTS yang menelefon mahu pergi ke situ tetapi apabila mrk tahu keadaan perjalanan yang perlu ditempuhi.. Tunggu2 tapi tak datang. Guru tersebut sgt mmuji usaha institusi kami yg sudi dtg dan memberikan ilmu kpd pelajar sana... Hummm...terharuu :'(
Kami perlu bergegas balik semula ke Mukah sebab ada lagi ceramah bersama pelajar SMK St. Patrik, jd.. Terpaksa mnunggu speedboat yg km guna pagi td yg akan lalu pada pukul 1230 tghr... Oh ya... Tiket tambang bg speedboat brharga Rm20 seorang. 
Hari ketiga, kmi ke SMK Oya. Route perjalanan Mukah ke Oya kira2 30km sahaja. Tidaklah jauh sgt dari Dalat...
Overall.. Pengalaman yg sgt mencabar tetapi sangat menarik.. Xkan dilupakan.. Cuma yang tak berapa seronok adalah ssh nak cari makan d Mukah sebab kbykkan kedai awal tutup.. So, nak mencuba byk mknn tradisional org Melanau pun ssh... Sempat la juga makan umai dan sago d gerai melayu tepi jalan waktu malam.. Sedapp :) dan sempat juga sebelum balik pergi market beli ole2 utk dibawa balik ke Kuching. 

Sempat juga melawat tapak pesta Kaul yang diadakan setiap tahun di Mukah...

Jadi.. Bagi yg mok plan driving ke Mukah selepas ini.. Jln nya okay.... Xkan sesat punya.... Enjoy yourself!!









Loveliess Blogger