Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Survival Trip To Malaya & Universal Studio Singapore PART 1

Believe it or not.. our All in One budget total RM650 only. How we make it??? Ketatkan seketat-ketat yang mungkin!!!! (Tak termasuk makanan la hoooo ;)) Adventerous 5 days trip ..We fly from Kuching -LCCT- JB - USS,Singapore - JB  (guna bas ke) KL-Kuching....
Menjadi staf pengiring bagi pelajar Sekolah Sains Maklumat dan Kejuruteraan, PTPL Sarawak atas urusan kerja la, saya bpeluang untuk melancong!!  Bagi student ianya ala-ala survival trip la.
Its a wonderful trip and memorable too. Saya rasa, takkan ada peluang untuk melancong kalo x ikut trip pelajar.. sbb. yela..gara2 kita bkerja dan jadual senggang kita pun dah lain...Most of the planning trip diatur oleh saya dan dibantu oleh pelajar...

Jadi ini cerita survival trip kami (HARI PERTAMA):


Bermalam di LCCT sebab tunggu flight keesokan pagi ke Johor Bahru.  Lapar-lapar!! Makan selepas touch down di Negeri Johor. Lupak pulak nama restoran ni... tp pelik... kena charge tax..punya gila mahal! Sebab di Kuching xpernah restoran makan t…

Taman dengan Kolam Mini Moden (part 1)

Sabtu lepas disebabkan cuaca bagus yang tidak hujan di Siburan. Terus berhasrat untuk menyiapkan kerja mengorek tanah dgn cangkul.. Tanah tidak berapa keras untuk dicangkul sebab bbrp hari kblkangan ini, bumi dibasahi dgn hujan. Dengan berbekalkan Hasrat dan Niat.. Maka, bekerjalah.. Larat ke tak?? Mula2 mmg rasa tak larat dan tak mampu ttp,.. Niat itu kuat sangat. Tak sabar nak lihat ada kolam mini sendiri kan... Adalah lebih kurang 3 jam mengorek tanah yang tak seberapa dalam pun.. Hahaha dan mengalihkan tanah ke batas bunga.  Akhirnya... Siap juga stage pertama dalam menjayakan projek ini....Tanah dikorek sedalam 15cm.. Dah tak larat nak korek dalam lg dari tu. Dalam lakaran kasar nak korek 1 kaki. Tetapi apakan daya... Tukar plan B.. Nanti naikkan bata setinggi 2 kaki la.... Hehehe... 






Taman dengan Kolam Mini Moden ( Lakaran Idea)

Lepas membeli rumah beberapa tahun ni..kelihatan laman rumah sangat kosong dan sepi. Tiada tempat untuk duduk melepak petang2 dan seri rumah macam hilang. So, mula la kepala memikirkan untuk membuat projek kecil di laman rumah. Disebabkan saya dulu bljr seni lukisan, jadi tidak sukar untuk membayangkan keadaan taman dengan kolam mini yg sedang berlegar2 di fikiran ini. Sebelum melakar, sy juga mengkaji kolam mini yang terdapat di google image juga. Belajar sikit2 dan belajar untuk memahami selok belok membangunkan kolam mini sendiri. Bg sy, kalo orang lain dpt buat.. Knp tidak sy?? Lukisan di bawah merupakan rough sketch yg sy inginkan dpt direalisasikan bbrapa bulan nnt di laman rumah sy. 
Selepas itu sy mula mengukur laman dengan pita pengukur untuk memudahkan kerja lakaran saya yang seterusnya. Selepas mengukur, sy menandakan tempat dengan batu bata.
Okay! Siap membuat tanda.. Sy dah ada ukuran (dalam kaki) - ia akan memudahkan kerja lakaran overview. Sy memulakan lakaran kasar ukura…

#LINE Selfie Sticker

#LINE selfie sticker ni baru juga saya explore hari ini... Disebabkan ternampak gambar kawan di Instagram... Try - try la cari app ni. Mula2 habis LINE option saya cari... Paduhal perlu diinstal berasingan dari App Store / Play Store pun boleh... Begini rupanya bila search result di App Store. 
Lepas instal... Explore2 jak... App ni senang diguna dan fun! Cuma buat masa ni tak byk pilihan character.. Kalo x silapp 17 character.. Contohnya.. Wedding, soccer man, soccer women etc.  macamana nak guna dan buat sticker sendiri??? Senang.... 1. Pilih character anda. Sy bg contoh career women.
2. Time to selfie!!! Ambik gambar jangan malu2... Cuba try byk2 mimik muka.. 
3. Lepas face recognized bjln lancar. Click butang putih tu.. Dan terus keluarla gambar ala2 kartun yg comell... 
4. Save or share.....
Simple jer... Dah ada koleksi sticker selfie sendiri!!!! Coba try mimik muka blainan okay... Kmu akan dpt outcome gambar yg mnarik! Selamat mencuba n enjoyyy



Part-Time Job As A Wedding Card Maker

My life would be a total borrreeeddd if I stop what I loves to do. I have my careers behind me..but still I need more income in order to support my financial. This are my logo for my small business..
I provide services for designing wedding card, printing, cutting too.. Heres some of my design... remember my entry of help me on how to / what to write on Malay wedding card??? Yaaa...this are the outcome design. I need to print out and cutting 900 pcs wedding card. On women's side 300 pcs, man's side 600 pcs. I charge them RM1/per pcs -color printing on artcard paper 220gsm (including envelope). so cheap?? hahaha...yaa.. 

Above are design for women's side. Both of them loves pastel color and Efida loves clover leaf... so, i try my best to design and put some clover leaf.. 

Above are for man's side reception wedding card (front view). Back view are the same as above- just replace the name and place and date. 

I were making a mistake on material and sizing below card for m…

Kuching Food Fest

Obviously, Kuching people love to eat!!!! The Kuching Festival is held annually to maintain part of the city's plan to boost the local tourism and food industry. Visitors to the festival can enjoy various events held throughout the month of August, including dramatic performances, musical concerts, galleries, exhibitions, essay writing competition and many more. One of the main attractions within the festival is the food fair, a mouth-watering event a festival of this caliber cannot do without. Here some picture i took from last year Kuching Fest....Enjoy looking all the picturesss!! 



Im craving for this coconut ice cream!!!! So nyummmmmmmm.







Simple Tips On Wedding Preparation

They say Sharing is caring.. So, here i will sharing on simple tips before you decide to go further on your wedding preparation.
So, first of all, Both of us has prepared important thing to ensure our big day will going smooth.. Guess what??? Yaa... Ka ching x2!! Without money, we cant do much things right? We hv a lil saving in ASB but i dont think it can cover up everything. So, we were thinking to make personal loan then.
Tips No.1: make sure you have enough money $$$$$. Start saving!
Long distance relationship limit our personal time. So, we solve it with 'taking holiday by turn'.. Ill apply annual leave and drive down to his hometown & so do him. We will have time to sit and discuss for preparation and all the expenses. What have to in and out of the budget list  . Discuss bout to do list, what 'very important and not important'. This is to ensure everything is in control. I also download TO Do List and budget listing from the internet as a references.  Tips No.…

My trip to Mukah

This is my first time driving all way from Kuching to Mukah.. We make it!! Bertolak dari Bandar Kuching kira2 pukul 9 pagi dan smpai di bandar Mukah kira2 5 petang. Yahoo.. Sampai juga ke daerah orang Melanau ni. Keraguan dan ketakutan sesat jalan itu memang ada lebih2 lagi potensi bg orang yg pertama kali ke Mukah. 
Siap lagi rakan saya bawa GPS mjadi pembantu co-driving kami. Mmg sgt membantu! Sebelum ke Mukah atas urusan kerja.. Xbnyk info jln yang dpt km korek.. Lebih2 lg bnyk info yg km dpt itu sudah luput.. Sbg cth; ada teman km mgatakan jln ke Mukah sgt teruk.. Sbb pkai jln sawit, Sehinggakan harus guna keta 4wd shj. Tetapi, syukur... Jalannya sudah berturap.. Besar.. Mgalahkn jlnraya pan-borneo. Mmg bguslh kputusan last minute sy mmutuskn mbawa viva instead of guna Avanza...
Hari pertama berjalan dgn lancar.. Mencari SMK Mukah tidak lah susah sbb tidak jauh dari bandar Mukah..kira-kira 5km shj dr Bandar..  Bersebelahan dgn MRSM Mukah sj... Kerja saya di SMK Mukah berjalan den…