Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Manfaat Menetapkan Tema Untuk Perkahwinan

Sebelum buat apa2 persiapan untuk perkahwinan, demi melicinkan proses membuat keputusan dan perbelanjaan kena lah pasangan bakal pengantin tahu apa tema untuk perkahwinan.
Kenapa Tema itu sangat penting dan mempengaruhi keputusan? 1. Mudah untuk survey doorgift  Bila dah tahu tema.. Nak survey doorgift pun senang. Untuk perkahwinan saya, kami berdua sebulat suara memilih tema Vintage dengan warna Hijau menjadi pallete kepada tema kami. Kalau kmu dan pasangan masih lagi tercari2 tema..  Tips: kenalpasti watak pasangan masing2 , baca banyak info mengenai tema perkahwinan di Laman Web. *ku kan buat entry pasal doorgift yang btemakan vintage nanti ya!!! Hopefully i got time to update☺️ 2. Memudahkan pemilihan baju untuk perkahwinan Perempuan paling susah pilih baju kan?? So, tanpa arah tujuan...sesat la kita. Tapi bila kita dah tahu tema apa, nak pilih baju utk diri dan pasangan pun mudah. Kita dapat membuat rujukan dengan mudah. Disebabkan tema kami Vintage, tiada masalah sangat untuk pemilihan…

Engagement Invitation Card Comic Style

Pertunangan to have or not the invitation card?? This has been a question yang berlegar2 di fikiran dan akhirnya membuat keputusan untuk memberikan kad jemputan. Coz, even birthday party also orang hantar card sekarang. And in the end, the invitation card is good to help you and all the family to plan.

IDEA
Ive been designing and making invitation card for others. So, bila sampai diri sendiri pulak memerah otak!!! haha... i know what i want but i need to blend with my fiancee's taste. Akhirnya, we decide to choose 'comic style'. This was our original idea and we stuck in the right color to used. Have been seek advise from our close friends... And finally choose Blue.


I did say this was our original idea right? Later in the post... saya akan attach juga card yang final design. Hehehe

Proses 1
Before design and after sudah tahu nak buat card style apa, you need a photo kan?? So, we find a time to do some casual photoshoot. We love how it turn! Thanks to my sister, Mitchel..…

Engagement's Candy Buffet Corner

Kali ini nak berkongsi pengalaman menghasilkan Candy Buffet Corner untuk pertunangan saya tahun lepas. Tahun lepas??? hehehe.. maaf sebab lambat update entry ye. Melalui pengalaman, memang puas hati sangat la sebab all in all budget is not more Rm150. Everyone love the candy buffet especially the kid!

Mana dapat ilham??
Saya ada rakan sekerja, Efa namanya; yang pernah buat Candy buffet corner semasa Open house Hari Raya. so, dari situ la munculnya ilham nak buat juga untuk pertunangan nanti. Efa ni rajin... hehehe.. kreatif juga. So, dalam perancangan membuat semuanya dari Zero hingga terjadinya berjayanya candy buffet corner... atad ehsan nasihat Efa la hehee.. Thanks friend!

Proses 1
Untuk membangunkan sesuatu idea, saya minta bantuan pantas dari Pak Google. hehehe...Save some picture untuk references.



Proses 2 Membeli dan mencari barang-barang yang diperlukan: 1. Kertas untuk membuat Bunga Kertas = Bought at Sweet Memories Stationery 2. Balang Kaca = Bought from Super Save Store 3.…