2014/04/26

Simple Tips On Wedding Preparation

They say Sharing is caring.. So, here i will sharing on simple tips before you decide to go further on your wedding preparation.

So, first of all, Both of us has prepared important thing to ensure our big day will going smooth.. Guess what??? Yaa... Ka ching x2!! Without money, we cant do much things right? We hv a lil saving in ASB but i dont think it can cover up everything. So, we were thinking to make personal loan then.
Tips No.1: make sure you have enough money $$$$$. Start saving!

Long distance relationship limit our personal time. So, we solve it with 'taking holiday by turn'.. Ill apply annual leave and drive down to his hometown & so do him. We will have time to sit and discuss for preparation and all the expenses. What have to in and out of the budget list  . Discuss bout to do list, what 'very important and not important'. This is to ensure everything is in control. I also download TO Do List and budget listing from the internet as a references. 
Tips No.2: Write down/type/download all To Do List and Budget Listing to ease your discussion with partner. Photostat/print the listing& give a copy to your partner too. This will reduce your stress on what to do! 


Every women dream of using a pretty dress on her wedding-as for me too. As we walk at The Springs mall in Kuching.. We hv been 'caught' by a salesgirl. Its a wedding fair. Actually, we still searching on suitable bridal shop. But, that salesgirl really hv charms n magics i guess. Hahaha! They tackle my heart and we sign a deal with one of the famous bridal shop in town -Touch Wedding Studio. Cant regret anything now.. Although i love creative work from Micklong Studio..its too late now. Cant cancel coz we hv put some deposit with Touch Wedding Studio. 
Tips No.3: Think wisely girls. Not because of a sweet talk & sweet promises. Make sure the bridal shop giving the BEST offer packages to you! Maybe can collect and revise all the brochures before sign in with any bridal. 


We have discuss on reception venue. We try not involve and bother our families & friends with all the cooking trouble on our big day. We want everyone enjoying the moments. So, we decide to have everyone enjoy the day at hotel/ restaurant. We went to one and only hotel in Sri Aman -Seri Simanggang Hotel to have a look and discuss with their sales executive, Ms Betricia Liba. Thanks goodness. The ballroom is very suitable and easily can fit 40 round table. I am very satisfied with the venue. After all i have no other choices. Or else we will have to do wedding reception at Kuching. But to me, its not fair because the Solemnization & traditional Purut' ceremony will take place at Kuching. We want a fair and square win-win situation where both of the families satisfied. I am waiting for the latest wedding packages as told by Ms.Betricia. Hope they give us a special rates! Finger cross..... 
Tips No.4: If you have a choices of reception venue, try to get all the packages and compare. As for our cases, theres no other venue to choose for in a small town like Sri Aman -take it or leave it.

So, how is your preparation then?? 





2014/04/20

My trip to Mukah

This is my first time driving all way from Kuching to Mukah.. We make it!! Bertolak dari Bandar Kuching kira2 pukul 9 pagi dan smpai di bandar Mukah kira2 5 petang. Yahoo.. Sampai juga ke daerah orang Melanau ni. Keraguan dan ketakutan sesat jalan itu memang ada lebih2 lagi potensi bg orang yg pertama kali ke Mukah. 

Siap lagi rakan saya bawa GPS mjadi pembantu co-driving kami. Mmg sgt membantu! Sebelum ke Mukah atas urusan kerja.. Xbnyk info jln yang dpt km korek.. Lebih2 lg bnyk info yg km dpt itu sudah luput.. Sbg cth; ada teman km mgatakan jln ke Mukah sgt teruk.. Sbb pkai jln sawit, Sehinggakan harus guna keta 4wd shj. Tetapi, syukur... Jalannya sudah berturap.. Besar.. Mgalahkn jlnraya pan-borneo. Mmg bguslh kputusan last minute sy mmutuskn mbawa viva instead of guna Avanza...

Hari pertama berjalan dgn lancar.. Mencari SMK Mukah tidak lah susah sbb tidak jauh dari bandar Mukah..kira-kira 5km shj dr Bandar..  Bersebelahan dgn MRSM Mukah sj... Kerja saya di SMK Mukah berjalan dengan baik, pelajar yang tidak nakal dan mendengar apabila kita bercakap. Hope to meet them again!
Yang dirisaukan saya dan rakan ialah... Perjalanan hari kedua... Sbb km perlu ke SMK Btg Igan. "BTG IGAN????" Itu antara reaksi orang-orang apabila kami menanyakan tempat itu. Maybe pendalaman kot sampai orang tak tau... hummmm.. Confuse kerana byk sgt info xbertauliah yg meragukan kami. Dan syukur, cun2 guru kaunseling SMK Mukah ialah orang asal Dalat. Jadi info yg diberikan amatlah berguna. Km tido awal kerana perlu bangun awal subuh utk bertolak ke Pekan Dalat kira2 40 km dr Bandar Mukah. Selepas itu kami perlu menaiki speedboat dari Pekan Dalat ke SMK Btg Igan - perjalanan menggunakan air pulak. Trip speedboat hanyalah sekali satu hari iaitu pada pukul 6.15pagi. Jika terlepas... Habis lah cerita.. Bermalamlah di sekolahh yer...
Masih lagi dihantui dgn ketakutan kejadian boat karam yg berlaku... Trauma la juga mok naik speedboat, tetapi gara2 urusan kerja dan nak berjumpa dgn pljr SMK Btg Igan.. Kami berdua ketepikan ketakutan tersebut. Perjalanan air dari Dalat ke SMK Btg Igan mengambil masa kira2 sejam. Tiba d sekolah tersebut pukul 7 setengah begitu.

Really miss all of them...sekolah yang terpencil tapi pelajar sangat baik..  Hanya boleh dihubungkan menggunakan jalan air sahaja. Yg paling sedih ialah apabila guru kaunseling bercerita mengatakan ramai pegawai IPTA/IPTS yang menelefon mahu pergi ke situ tetapi apabila mrk tahu keadaan perjalanan yang perlu ditempuhi.. Tunggu2 tapi tak datang. Guru tersebut sgt mmuji usaha institusi kami yg sudi dtg dan memberikan ilmu kpd pelajar sana... Hummm...terharuu :'(
Kami perlu bergegas balik semula ke Mukah sebab ada lagi ceramah bersama pelajar SMK St. Patrik, jd.. Terpaksa mnunggu speedboat yg km guna pagi td yg akan lalu pada pukul 1230 tghr... Oh ya... Tiket tambang bg speedboat brharga Rm20 seorang. 
Hari ketiga, kmi ke SMK Oya. Route perjalanan Mukah ke Oya kira2 30km sahaja. Tidaklah jauh sgt dari Dalat...
Overall.. Pengalaman yg sgt mencabar tetapi sangat menarik.. Xkan dilupakan.. Cuma yang tak berapa seronok adalah ssh nak cari makan d Mukah sebab kbykkan kedai awal tutup.. So, nak mencuba byk mknn tradisional org Melanau pun ssh... Sempat la juga makan umai dan sago d gerai melayu tepi jalan waktu malam.. Sedapp :) dan sempat juga sebelum balik pergi market beli ole2 utk dibawa balik ke Kuching. 

Sempat juga melawat tapak pesta Kaul yang diadakan setiap tahun di Mukah...

Jadi.. Bagi yg mok plan driving ke Mukah selepas ini.. Jln nya okay.... Xkan sesat punya.... Enjoy yourself!!









Loveliess Blogger