Skip to main content

Finding The Two Lines

Sukar untuk berkongsi perjalanan TTC ini, tetapi sebagai satu pengalaman (berkemungkinan) anda yg tengah membaca ingin tahu, sy mbuat kputusan untuk kongsikan sedikit perjalanan km ini. Semua pasangan yang telah berkahwin inginkan anak dan kami juga begitu bahkan perkara ini juga dibincangkan sebelum perkahwinan lagi. Cth:
Brapa anak yang akan kami ada? Lelaki atau perempuan kah yang sulung? Kalau beranak mahu pilih hospital mana?
Smua persoalan ini sering ada bg semua pasangan kan.
Bagi kami, bulan 6 yang pertama adalah yang paling sukar dimana rancangan untuk ada anak itu terasa seperti tiada harapan apabila setiap bulan tidak menjadi dan orang di sekeliling kerap bertanya. Tambah, saya bekerja di Kuching, suami di Sri Aman. Km hanya berjumpa hujung minggu sahaja.

Berpindah mengikut suami
Jun 2016
Oleh kerana tekad, setelah berbincang dgn keluarga dan suami. Saya mengmbil keputusan untuk berhenti kerja dan berpindah ke Sri Aman bersama suami. Puji Tuhan segalanya berjln lancar walaupun agak sukar majikan lama melepaskan saya. (Mjikn lama mnawarkn kenaikan gaji dan knaikan pangkat juga- tetapi sy lepaskan demi suami).  Di tempat yang baru gaji mmg tidak tinggi tp tetap mengucap syukur kpd Tuhan! Kerana saya tahu rencanaNya indah.

Berjumpa Doctor Sakit Puan
August 2016
Setelah berbincang, kami berdua memutuskan untuk bertemu dengan Doctor Sakit Puan Dr Elizabeth Eu, Hospital Normah Kuching. DR menasihatkan untuk bersabar sebab mmg normal bg pasangan tempoh untuk TTC ialah kitaran 6- 24 bulan. Perkahwinan km masih baru blm smpai 12bulan.
Selepas itu Dr. Eu membuat pemeriksaan Pam Smear dan Ultrasound scan. Hati mmg rs gelisah dan muka husband pun timbul tanda tanya apabila Dr bgtau ada Fibroid / Tumor darah di tepi Tiub Falopia sebesar 2cm. Dr menenangkan dan beritahu 50% drpd wanita ada ketumbuhan Fibroid yg membezakan adalah besar atau kecil.

Suami pula berjumpa dengan Dr Kiu ( Panel doc untuk SEB) disarankan menjalankan Semen Analysis dihantar ke Gribbles Lab Kuching.

Comments