Skip to main content

Finding The Two Lines

Finding the Two Lines Journey


Sukar untuk berkongsi perjalanan TTC ini, tetapi sebagai satu pengalaman (berkemungkinan) anda yg tengah membaca ingin tahu, sy mbuat kputusan untuk kongsikan sedikit perjalanan km ini. Semua pasangan yang telah berkahwin inginkan anak dan kami juga begitu bahkan perkara ini juga dibincangkan sebelum perkahwinan lagi. Cth:

"Brapa anak yang akan kami ada? Lelaki atau perempuan kah yang sulung? Kalau beranak mahu pilih hospital mana?"
Smua persoalan ini sering ada bg semua pasangan kan? Begitu juga kami.

Bagi kami, bulan 6 yang pertama adalah yang paling sukar dimana rancangan untuk ada anak itu terasa seperti tiada harapan apabila setiap bulan tidak menjadi dan test UPT hanya keluar 1 lines dan orang di sekeliling kerap bertanya. Tambah kami berjauhan, saya bekerja di Kuching, suami di Sri Aman. Km hanya berjumpa hujung minggu sahaja.

Sacrifice for our little family

Jun 2016
Oleh kerana tekad, setelah berbincang dgn keluarga dan suami. Saya mengmbil keputusan untuk berhenti kerja dan berpindah ke Sri Aman bersama suami. Puji Tuhan segalanya berjln lancar walaupun agak sukar majikan lama melepaskan saya. (Mjikn lama mnawarkn kenaikan gaji dan knaikan pangkat juga- tetapi sy lepaskan demi suami).  Di tempat yang baru gaji mmg tidak tinggi tp tetap mengucap syukur kpd Tuhan! Kerana saya tahu rencanaNya indah.

Berjumpa Doctor Sakit Puan

August 2016
Setelah berbincang, kami berdua memutuskan untuk bertemu dengan Doctor Sakit Puan Dr Elizabeth Eu, Hospital Normah Kuching. DR menasihatkan untuk bersabar sebab mmg normal bg pasangan tempoh untuk TTC ialah kitaran 6- 24 bulan. Perkahwinan km masih baru dan blm smpai 12bulan.


Selepas itu Dr. Eu membuat pemeriksaan Pam Smear dan Ultrasound scan. Hati mmg rs gelisah dan muka husband pun timbul tanda tanya apabila Dr bgtau ada Fibroid / Tumor darah di tepi Tiub Falopia sebesar 2cm. Dr EE menenangkan dan beritahu 50% drpd wanita ada ketumbuhan Fibroid yg membezakan adalah besar atau kecil.
What is fibroid? Read Here

Suami pula berjumpa dengan Dr Kiu ( Panel doc untuk SEB) disarankan menjalankan Semen Analysis dihantar ke Gribbles Lab Kuching. Kesilapan terjadi iaitu, pengeluaran dilakukan terlebih dahulu di rumah dan semasa tiba di Lab, masa sudah hampir 1 jam. Keputusan ada tetapi rasanya kurang tepat. Doctor sarankan utk lakukan pemeriksaan kedua kali.

Semen analysis – The semen analysis is the main test to evaluate the male partner. There are four parameters analyzed: 1) semen volume – should be at least 1.5 to 2 ml. A smaller amount may suggest a structural or hormonal problem leading to deficient semen production; 2) sperm concentration – normal concentration should be at least 20 million sperm per 1 ml of semen. A lower concentration may lead to a lower chance for conception without treatment; 3) sperm motility or movement – a normal motility should be at least 50%. Less than 50% motility may significantly affect the ability for sperm to fertilize the egg without therapy; and (4) morphology, or shape – there are three parts of the sperm that are analyzed for morphology: the head, midpeice, and tail. Abnormality in any of those regions may indicate abnormal sperm function and compromise the ability of sperm to fertilize the egg. Ideally, using strict morphology criteria, a minimum of 5 – 15% normal forms leads to a better ability for sperm to fertilize the egg. An abnormal semen analysis warrants a further evaluation usually by a reproductive urologist. Your physician will refer you to a reproductive urologist if appropriate.

  🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Oleh kerana jarak perjalanan jauh untuk mbuat followup ke Normah Specialist Hospital, sy memutuskan utk berhenti melakukan followup dengan Dr Eu.  Kecewa kerana stiap kali berjumpa, tidak ada perkembangan.

Dalam tempoh November 2016 hingga November 2017 kami berdua banyak membaca artikel dan pengetahuan mengenai kehamilan dan ada juga beberapa kali consume: 
1. Susu Kambing untuk sarapan pagi ( Hanya consume selama 3 bulan selepas itu give up lagi )
2. Acid Folic ( hanya mengambil utk sebulan sahaja)
3. Zinc Herbal Life ( suami on off pengambilan sampai sekarang pun xhabis lagi hahaha )
Akan tetapi setiap bulan hampa. Period sy regular seperti biasa dan tak ada petanda untuk mengandung. Dalam masa ini saya sudah tidak check UPT sebab period xda lambat 1-2 hari, mmg cycle teratur dan bagus. Untuk bab kerja, saya kurangkan stress di tempat kerja dan husband banyak buat planning kami untuk bercuti hujung minggu balik ke Kuching untuk relax. Tahun ini kami akan melancong ke Bali Island πŸ’ž 

November 2017 
Mula untuk meletakkan sepenuhnya harapan kepada Tuhan dan surrender all to Him. We decide to not over think of having children. Sy pula planning untuk menyambung master tahun depan. Semua application sudah disubmit online.

December 2017
Semasa carolling team dari gereja BEM Ebenezer datang ke rumah, perkara doa yang diminta oleh husband ialah, doakan supaya pada tahun 2018 kami akan ada anak. Semasa sesi doa, holy spirit come and we all can feel it. I cry when Uncle Asu pray for us and everyone else felt the same way.
Setiap tahun kami berdua akan merancang percutian dan kali ini husband bawa ke Bali Island. Tapi masa percutian ini, saya pula menses.

Februari 2018
Bermula sesi kuliah utk master dan ia buat sy lupakan TTC dan masa lapang diisi untuk membuat kerja rmh dan belajar. Tetapi hari weekend sy dikorbankan untuk kuliah dan hari ahad tidak lagi ke gereja.

March 2018
Setiap hujung minggu saya akan driving sendiri ke UNIMAS. Oleh kerana tidak ikut Sunday Service, sy hanya menonton rancangan Kristian di Parabola U Channel.  Rancangannya adalah Mujizat- kesaksian sepasang suami isteri mengenai keguguran. Saya sangat fokus mendengar dan kesaksian mereka berdua menyentuh hati saya dan mengajar saya utk sentiasa mengucap syukur baik dlm keadaan yg baik atau susah. Intipati kesaksian: Isterinya mengandung tetapi mengalami keguguran. Mereka sudah berkawin lama dan suatu saat Tuhan mberikan iaterinya mengandung, tetapi slps bbrpa waktu isterinya pula mengalami keguguran. Doc mengesahkan isterinya keguguran dan  perlu menjalani pembedahan. Saat itu, isterinya sangat hampa dan kecewa kpd Tuhan. Katanya kepada suami, bagaimana mungkin aku mengucap syukur pada waktu begini?? Tetapi suaminya membawa mereka berdoa dan mengucap syukur kepada Tuhan sebelum masuk ke ruang operation room. Ada tertulis di alkitab, TUHAN yang memberi, TUHAN yang mengambi, terpujilah nama TUHAN! Ayub 1:21b. Sebelum doc melakukan pembedahan, suaminya berkata: check kandungan untuk kepastian. Sungguh ajaib kuasa Tuhan, doc mendengar denyutan nadi di dalam kandungannya! Amen terpujilah nama Tuhan.
Pada masa ini, sy mengalami mujizat Tuhan dan merasakan kuasa Tuhan mengalir dan membuatkan hati sy hancur dan menangis. Sy berdoa kepada Tuhan dengan tangisan: Tuhan engkau Tuhan yg hidup dan saya percaya Engkaulah Tuhan yang melakukan perkara yg mustahil. Sembuhkan penyakit apapun yg dalam rahim sy dengan bilur2 mu aku percaya aku disembuhkan dan telah sembuh! Saya tahu engkau yang memberi dan engkau juga mengambil, ajar saya untuk mengucap syukur dalam apapun keadaan. Tuhan saya serahkan hidup kehadapanmu.

Miracle  Happen

Setelah lama berhenti menjalankan followup. Bulan March 2018 kami berdua decide utk  melakukan annual infertiliti checking semula dan berjumpa dengan Dr. Elizabeth Eu di Normah Spesialist Hospital Kuching. Masuk sahaja bilik
Dr EE: I dont remember you already, its been so long.
Us: yes, since 2016 the last appoinmnt
Dr EE: ok, nvrmind. Lets take a look hows ur fibroid going.
Silent... Then em... Its gone. Ur fibroid is gone.
Mata sy melihat screen tp xnmpk apa2.. mungkin xfhm sbb hnya nmpk black n white dan titik shj. Deep inside my heart i thank God! Praise the Lord.
Dr EE: ada buat apa2 operation ke?
Me: No, xada xpernah operation.
Bcause she said ada nmpak seperti ada kesan operation. So, i just left her with a question mark tanpa menjawab banyak. Then she said: ada telur pra-matang so maybe in fews days will menetas. Another one sudah matang dan menetas.

Husband punya semen analysis is okay just that the motility is 40% and is showing a difference compare to last time punya result yg 0%. And this time around punya Sperm count is less compare to last few year punya test. Doc EE mmg sgt bertegas dan berkeras mnasihati husband untuk berhenti merokok. I know this is very hard for him and i know he trying hard to stop the addiction, ba kata Doc EE.. we only want 1 good swimmer, 1 good sperm... Berkorban lah kalau mahu anak. Slps itu, u mok rokok sepuas-puasnya itu terpulang. Doc ask us to snap this fact:

At the end of the consultation, Doc EE schedule me utk mnjalankan full fertiliti treatment. Jadi, bulan depan (April) utuk monitor my period. Treatment yang pertama akan dilakukan adalah HSG Test dan ia akan dilakukan pd hari ke 6 - 10 selepas period.

More about HSG Test: Read Here

April 2018



Comments