2014/04/20

My trip to Mukah

This is my first time driving all way from Kuching to Mukah.. We make it!! Bertolak dari Bandar Kuching kira2 pukul 9 pagi dan smpai di bandar Mukah kira2 5 petang. Yahoo.. Sampai juga ke daerah orang Melanau ni. Keraguan dan ketakutan sesat jalan itu memang ada lebih2 lagi potensi bg orang yg pertama kali ke Mukah. 

Siap lagi rakan saya bawa GPS mjadi pembantu co-driving kami. Mmg sgt membantu! Sebelum ke Mukah atas urusan kerja.. Xbnyk info jln yang dpt km korek.. Lebih2 lg bnyk info yg km dpt sudah luput.. Sbg cth; ada teman km mgatakan jln ke Mukah sgt teruk.. Sbb pkai jln sawit,Sehinggakan harus guna keta 4wd shj. Tetapi, syukur... Jalannya sudah berturap.. Besar.. Mgalahkn jlnraya pan-borneo. Mmg bguslh kputusan last minute sy mmutuskn mbawa viva instead of guna Avanza...

Hari pertama berjalan dgn lancar.. Mencari SMK Mukah tidak lah susah sbb tidak jauh dari bandar Mukah.. Bersebelahan dgn MRSM Mukah sj... 
Yang dirisaukan saya dan rakan ialah... Perjalanan hari kedua... Sbb km perlu ke SMK Btg Igan. Confuse jerana byk sgt info xbertauliah yg meragukan kami. Dan syukur, cun2 guru kaunseling SMK Mukah ialah orang asal Dalat. Jadi info yg diberikan amatlah berguna. Km tido awal kerana perlu bangun awal subuh utk mbertolak ke Dalat kira2 40 km dr Mukah selepas itu perlu menaiki speedboat dari Dalat ke SMK Btg Igan. Trip speedboat hanyalah sekali satu hari iaitu pada pukul 6.15pagi. Jika terlepas... Habis lah cerita.. 
Masih lagi dihantui dgn ketakutan kejadian boat karam yg berlaku... Taruma la juga mok naik speedboat, tetapi gara2 urusan kerja dan nak berjumpa dgn pljr SMK Btg Igan.. Kami berdua ketepikan ketakutan tersebut. Perjalanan air dari Dalat ke SMK Btg Igan mengambil masa kira2 sejam. Tiba d sekolah tersebut pukul 7 setengah begitu. 

Really miss all of them...sekolah yang terpencil.. Hanya boleh dihibung menggunakan jalan air sahaja. Yg paling sedih ialah apabila guru kaunseling bercerita mengatakan ramAi IPTA/IPTS yang menelefon mahu pergi ke situ tetapi apabila mrk tahu keadaan perjAlanan yang perlu ditempuhi.. Tunggu2 tapi tak datang. Guru tersebut sgt mmuji usaha institusi kami yg sudi dtg dan memberikan ilmu kpd pelajar sana... Hummm...terharuu :'( 
Kami perlu bergegas balik semula ke Mukah sebab ada lagi ceramah bersama pelajar SMK St. Patrik, jd.. Terpaksa mnunggu speedboat yg km guna pagi td yg akan lalu pada pukul 1230 tghr... Oh ya... Tiket tambang bg speedboat brharga Rm20 seorang. 
Hari ketiga, kmi ke SMK Oya. Route perjalanan Mukah ke Oya kira2 30km sahaja. Tidaklah jauh sgt dari Dalat...
Overall.. Pengalaman yg sgt mencabar tetapi sangat menarik.. Xkan dilupakan.. Cuma yang tak berapa seronok adalah ssh nak cari makan d Mukah sebab kbykkan kedai awal tutup.. So, nak mencuba byk mknn tradisional org Melanau pun ssh... Sempat la juga makan umai dan sago d gerai melayu tepi jalan waktu malam.. Sedapp :) dan sempat juga sebelum balik pergi market beli ole2 utk dibawa balik ke Kuching. 

Sempat juga melawat tapak pesta Kaul yang diadakan setiap tahun di Mukah... 

Jadi.. Bagi yg mok plan driving ke Mukah selepas ini.. Jln nya okay.... Xkan sesat punya.... Enjoy yourself!! 


 






2013/06/22

Baskin Robbins's New Store Locator Is In Kuching!!!


Today....me and sis hunt for Baskin Robbins's aiscream...yeaa... now,kuching ppl have a variety choices of aiscreams and cakes!! Kuching-ian only heard and see BR's ad over television and on air...and its finally here at City One Megamall, Jln Song. Bukan nak act sakai or jakun post benda ni kat blogger.... why not post something that might give an information especially for those whose in Sarawak but far from Kuching...Lagipun they (BR) havent update their website ooo....so lame.buktinya dibawah:
Me and sis have to queue to make an order...tak lama la sangat...kira2 20 minute? So, bila tiba giliran nak order pulak...mata jadi rambang...hahaha. xtau nak order flavour apa..banyak sangat pilihan!! Bagi kekawan yang belum pernah pergi and tak tau camna nak order, sy bagi sikit tip la.....
1. Pilih nak Regular or Junior cup
2. Pilih flavour. boleh pilih sampai 3 scoop flavour pilihan anda
3. Pilih topping (toppingnya dekat dengan kaunter pembayaran)
4. Bayar and ready for testing!!

 I have a try on milkshake vanilla (Beverage) and my sis pulak try chocholate chip with oreo topping dalam cup...


   

2013/06/19

Modern Wedding Card

Excited giler time kawan suruh tolong buat kad kawin dia....bukan design jer tp tlg buat overall (printing...cutting...) buat 1000pcs. Kalo design saya bagi free jak dengan kawan sebab tolong...tapi ni saya buat dari mula sampai akhir...dia bagi la bayar sikit utk modal saya...hihihihi.. $$$$$$.. Freelance designer katakan.....
Tapi.......bila dalam proses nak buat pulak...."camna design kad kawin orang malay ni ek" coz mmg lain dari kad yang selalu saya buat utk kawan kristian...Yang orang Malay punya, ada majlis sebelah perempuan and lelaki...ada walimatulurus... utk siapa pula tu? o...saya sudah kebluran....
so, saya GOogling... bila type "Kad Kawin Muslim" terjumpala kad-kad moden seperti dibawah ( agenda sebenar saya terus dilupakan......hahahaha..)
p/s: Boleh la jenguk2 company yang design kad tersebut coz ada laman web address...


Yang atas ni stail DVD pula..nampak sangat peminat movie ombak rindu kan...


Yang atas ni pulak saya paling suka coz dia stail boarding pass.. nak try buat kad stail ni la kalo saya kawin nanti.. hahaha..angan2


Yang atas ni canggih....macam pekerja bank jak pengantin dia coz dia pakai stail Buku Cek. Siap ada tandatangan lagi....hahaha


wow wow wow.....ala2 poster di pawagam jer.. kreatif kan?? 


Yang ni konsep saya suka but terlalu besar.....kreatif sebab guna interface facebook.


Ini pun saya suka.....boarding pass plus pbuku passport lagi tu..... thumb up la!!!...


Stail kan??? iphone....memang kreatif!!......

Dan..........apa saya nak cari tadi ek?? oh ya.. please tolong bagi tip apa n mcmna nak design kad kawin untuk orang Malay yerrr.....kerjasama amatla diperlukan dan terima kasih semua....... ^____________^

2013/06/14

Sarawak River Sunset Cruise Experience


Pada cuti yang lepas, i get to spend my time with boyfriend.. And thanks to him for driving all way from Sri Aman to Kuching yang mengambil masa 3 jam hanya untuk spending time with me coz he going back kampung for Gawai dan takut tiada masa lagi untuk berjumpa.....

We have so little time together sebab kita menjalinkan hubungan long distance. But, we are thankful to God for keeping us together and bold until now.

Back to story.

So, imagine yourself watching the sunset dengan cool breeze di bawah bayu bumi kenyalang....wa...hahaha . Bukan hanya watching sunset tapi disajikan juga mata kita dengan Ngajat Ngalu Temuai oleh dancers dan disajikan pula perut kita dengan freeflow of kek lapis dan orange juice. Kalo nak makanan berat boleh beli juga kupon utk dinner set sekali. Ive always want a romantic cruise along the rivers with sunset with my beloved and dream come true! yay. Overal pengalaman sunset cruise along Sarawak River is fabulous.. bagi kekawan yang belum coba... boleh la.. bawa family, kawan or your beloved one... enjoy the picture =)



                   



Bagi yang nak Sunset Cruise or nak buat wedding party or birthday party boleh juga but saya tak sempat la nak tanya sebab excited sangat nak naik kapal hahaha....tapi ada la saya berangan-angan nak buat wedding party di sini hohoho
 btw, boleh check out their website www.sarawaktourism.com  and view the detail is as below:
P/s The ticket may vary oooo....kalo orang local ( mean=Sarawak ppl) dia bagi 10% so, both of us get a low price for ticket entrance ^^ pandai2 la deal with the front counter lady ~~ 


 




Loveliess Blogger

 

THIS IS MY STORY Template by Ipietoon..^^elizebeldanil Copyright 2013 |