2015/03/13

Engagement Invitation Card Comic Style


Pertunangan to have or not the invitation card?? This has been a question yang berlegar2 di fikiran dan akhirnya membuat keputusan untuk memberikan kad jemputan. Coz, even birthday party also orang hantar card sekarang. And in the end, the invitation card is good to help you and all the family to plan.

IDEA
Ive been designing and making invitation card for others. So, bila sampai diri sendiri pulak memerah otak!!! haha... i know what i want but i need to blend with my fiancee's taste. Akhirnya, we decide to choose 'comic style'. This was our original idea and we stuck in the right color to used. Have been seek advise from our close friends... And finally choose Blue.


I did say this was our original idea right? Later in the post... saya akan attach juga card yang final design. Hehehe

Proses 1
Before design and after sudah tahu nak buat card style apa, you need a photo kan?? So, we find a time to do some casual photoshoot. We love how it turn! Thanks to my sister, Mitchel... menjadi photographer kami berdua. Hehehe... everyone was like = where you two photo shoot??? hehehe.. i just keep quiet till today the secret is reveal sudahh... Here one of the picture turn out!! Love it....
Btw, Using DSLR Nikon D60.

Proses 2
Designing stage. I do refer to other design by the help of Pak Google. Such as, this design below then i develop on my own design. Using Adobe Illustrator CS4 & Photoshop CS4 on my design. 

So, selepas design and beberapa amendment made on the design to make it simple... this is how it turn out.. I done all the printing and cutting hehe.. easy job bha.





Engagement's Candy Buffet Corner

Kali ini nak berkongsi pengalaman menghasilkan Candy Buffet Corner untuk pertunangan saya tahun lepas. Tahun lepas??? hehehe.. maaf sebab lambat update entry ye. Melalui pengalaman, memang puas hati sangat la sebab all in all budget is not more Rm150. Everyone love the candy buffet especially the kid!

Mana dapat ilham??
Saya ada rakan sekerja, Efa namanya; yang pernah buat Candy buffet corner semasa Open house Hari Raya. so, dari situ la munculnya ilham nak buat juga untuk pertunangan nanti. Efa ni rajin... hehehe.. kreatif juga. So, dalam perancangan membuat semuanya dari Zero hingga terjadinya berjayanya candy buffet corner... atad ehsan nasihat Efa la hehee.. Thanks friend!

Proses 1
Untuk membangunkan sesuatu idea, saya minta bantuan pantas dari Pak Google. hehehe...Save some picture untuk references.



Proses 2
Membeli dan mencari barang-barang yang diperlukan:
1. Kertas untuk membuat Bunga Kertas = Bought at Sweet Memories Stationery
2. Balang Kaca = Bought from Super Save Store
3. Candy = Banyak tempat beli tapi kebanyakan saya beli di kedai borong di Batu 7
4. Doily Paper & Ribbon = Beli di Super Save Store
5. Kain = Bought from Kamdar
6. Mini cupcake = Homemade by my own cousin (free of charge) hehehe
7. Meja = Luckily we do have a suitable table, give from my dad's friend few year back.
8. Thumbtack = to hang  my 'flower'  and stick it on my siling rumah. 
9. Hard board & satay stick = okay i just search all my thing di rumah 
10. Frame gambar = i search my birthday present.. ada frame gambar!! hehe..
11. Chalk  = Bought from Sweet memories stationery 

All the hard work come to this final step!
So, tinggal untuk menyusun semua menjadi Maha Karya agung!...buat semuanya a week before my engagement. and on the day tinggal susun atas meja saja lah. Picture below just separuh part darinya hehe.. my bunga kertas is hanging. Overal, im satisfied la! So, pada yang mok try doing own Candy Buffet, x sukar... yang penting Be YOU!!.. what you want??? trust me, everything will fall apart and blend in. 




2015/01/31

Harga Minyak Petrol RON95 RON97 & Diesel Mulai 1 Februari 2015 | Terkini


Mungkin penurunan harga minyak global ini memuaskan hati sesetengah pengguna di Malaysia tapi ianya nyata telah memberi impak yang sangat kuat kepada pertumbuhab ekonomi negara ini. 

Pada Januari 2015, harga minyak RON95, RON97 & Diesel jatuh kepada harga berikut:
RON95 RM1.91 seliter
RON97 RM2.11 seliter
Diesel RM1.93 seliter

Mulai 1 Februari 2015, harga terkini bagi RON95, RON97 & Diesel dijangka akan menurun kepada harga berikut:
RON95 RM1.63 seliter
RON97 RM1.67 seliter
Diesel RM1.62 seliter
[Namun, harga tersebut akan diumumkan secara rasmi oleh KPDNKK]

Diharapkan dengan penurunan harga minyak ini, setiap rakyat Malaysia akan menggunakan peluang ini untuk lebih berjimat cermat dalam menguruskan kewangan memandangkan masalah kuasa pembelian pengguna terhadap minyak kenderaan sudah tidak menjadi permasalahan lagi. 



2014/11/19

Survival Trip To Malaya & Universal Studio Singapore PART 1

Believe it or not.. our All in One budget total RM650 only. How we make it??? Ketatkan seketat-ketat yang mungkin!!!! (Tak termasuk makanan la hoooo ;)) Adventerous 5 days trip ..We fly from Kuching -LCCT- JB - USS,Singapore - JB  (guna bas ke) KL-Kuching....
Menjadi staf pengiring bagi pelajar Sekolah Sains Maklumat dan Kejuruteraan, PTPL Sarawak atas urusan kerja la, saya bpeluang untuk melancong!!  Bagi student ianya ala-ala survival trip la.
Its a wonderful trip and memorable too. Saya rasa, takkan ada peluang untuk melancong kalo x ikut trip pelajar.. sbb. yela..gara2 kita bkerja dan jadual senggang kita pun dah lain...Most of the planning trip diatur oleh saya dan dibantu oleh pelajar...

Jadi ini cerita survival trip kami (HARI PERTAMA):


Bermalam di LCCT sebab tunggu flight keesokan pagi ke Johor Bahru. 
Lapar-lapar!! Makan selepas touch down di Negeri Johor. Lupak pulak nama restoran ni... tp pelik... kena charge tax..punya gila mahal! Sebab di Kuching xpernah restoran makan tepi jalan kena charge tax. Selepas tu, kami dibawa oleh agen tour melawat ke Zoo Johor sebelum balik ke rumah untuk berehat. Untuk pengetahuan, kami menyewa Guest House / Home Stay mewah di Johor berharga RM800 untuk dua malam. Maaf lupa untuk mengambil gambar rumah tersebut..rumah tu tiada penghuni, dan kami diberi pasword untuk buka lock post box dan mengambil kunci rumah dari situ sahaja. Orang yang empunya rumah adalah orang Singapore. Sebelah malamnya, kami berjalan di City Square Johor Bahru dan saya terus mencari T-Bowl..kenapa?? im so curios to know... macamana rasa makan makanan yang ala-ala 'benda' di toilet..... overall, satisfy & sedapppp :))


Van yang kami sewa untuk berjalan-jalan di Johor Bharu








Loveliess Blogger