Skip to main content

Posts

Hal Menguruskan Perkahwinan di JPN

Bagi pasangan yang akan berkahwin banyak cara sebenarnya bagi urusan pendaftaran perkahwinan di JPN. Jika ada yang dah baca entry di page Journey down the aisle , sudah tentu tahu kami mendaftarkan perkahwinan di gereja. Dan gereja SIB atau Borneo Evangelical Mission ada Penolong Pendaftar Perkahwinan iaitu Ps.Ding dr BEM Central City, Kota Samarahan. Walaupun ada penolong pendaftaran, pasangan perlu juga menguruskan hal pendaftaran dan hadir ke pejabat JPN. Petikan di bawah saya ambil dari website JPN.

Jika kedua-dua pasangan warganegara Malaysia yang ingin mendaftarkan perkahwinan mengikut adat atau ugama di gereja, kuil atau persatuan oleh Penolong Pendaftar Perkahwinan yang dilantik oleh Jabatan Pendaftaran Negara, mereka perlu hadir ke mana-mana pejabat Jabatan Pendaftaran Negara untuk mendapatkan pengesahan semakan maklumat perkahwinan di dalam borang permohonan serta bayaran Daftar Perkahwinan berjumlah RM20.00.

Saya akan ceritakan pengalaman saya dan pasangan semasa urusan hal …
Recent posts

Upacara Purut Adat Lun Bawang

Perjalanan pengalaman sebelum hari pernikahan kami sangat bermakna dimana kami tidak lupakan adat keluarga saya iaitu adat Purut dari Suku Lun Bawang. Sebenarnya ianya suatu keputusan yg agak sukar untuk diterima oleh pihak lelaki sebab mereka berasal dari suku Iban. Sept 2015-Sebulan sbelum hari perkahwinan, kami mengadakan upacara perbincangan  'Purut' atau hantaran mas kawin kepada pengantin perempuan.

Kalau zaman dahulu, pemberian mas kawin atau Purut berupa barang tradisi atau binantang seperti yang dihuraikan diatas. pentingnya Purut dalam suku Lun Bawang juga dihuraikan seperti di atas.

Tetapi kbanyakkan keluarga Lun Bawang 'simplify'kan dan hanya meminta hantaran dalam bentuk mata wang. Oleh itu, kebanyakan suku lain akan bersalah sangka dan menganggap ianya sebagai 'membeli dan menjual' anak. Lgpun, dimana mahu dapatkan binatang seperti Kerbau di Kuching??

Upacara Purut ini diadakan secara kecil-kecilan iaitu antara keluarga sebelah perempuan dan lelak…

Tips Untuk Persediaan Pertunangan

Banyak perkara yang perlu difikirkan walaupun ianya sekadar Majlis Pertunangan (Engagement Party). Menghitung hari sebab majlis pertunangan akan berlangsung tidak lama lagi pada bulan Oktober ini... Beberapa perkara telah dibincangkan.. tarikh pertunangan pun bertukar dua kali sudah. hahhaha. So, tips bagi yang ingin bertunang..Check it out!!

1. Suasana majlis Suasana majlis ini sangat penting sebab dia akan mempengaruhi tempat majlis pertunangan akan diadakan. Setelah berbincang dengan kedua belah family..sama2 berpakat untuk mengadakan majlis kecil-kecilan sahaja.
2. Orang yang dijemput Tadi dah mention mahu buat majlis kecil-kecil. Orang yang dijemput adalah: a. Keluarga terdekat b. Kawan rapat reason: we want to invited and surround ourself with our loved and closed friends & relative to witness our special day. 
3. Tempat  Tempat majlis pertunangan adalah di tempat pihak perempuan.. so, venue adalah di rumah saya sahaja. Sekarang tengah busy me-renovate rumah.. besarkan dapur…

Majlis Pertunangan Kami

Pertunangan kami diadakan setahun sebelum perkahwinan iaitu pada 11 Oktober 2014. Akhirnya setelah beribu kali terasa ingin untuk berkongsi baru hari ini artikel pertunangan kami berjaya diceritakan.

Pertunangan merupakan satu bahagian yang penting dalam hubungan cinta pasangan Kristian yang ingin mendirikan rumahtangga. Ianya adalah tahap ujian dan pertunangan ini boleh dibatalkan atas sebab2 tertentu. Pertunangan dalam Kristian gereja Borneo Evangelical Church tidak memberi `lesen` kepada pasangan untuk hidup seakan suami isteri. Sila ingat itu! Ingin tahu lebih lanjut boleh lah http://teofanydorm.blogspot.my/2015/12/etika-pacaran-dan-pertunangan-kristen.html?m=1 click link ini, dia menghuraikan pertunangan Kristian dengan sangat jelas.

Sebelum tarikh pertunangan ditetapkan ibu bapa lelaki datang ke rumah berbincang mengenai hubungan kami. Berkawan sudah lama sejak tahun 2005 dan ibu bapa lelaki ingin hubungan kami ke tahap lebih serius. Pada masa perbincangan, suami tidak ikut ber…

Merdeka Palace Hotel Kuching

Post title sepatutnya pengalaman kurang menyenangkan ketika menginap di Merdeka Palace Hotel Kuching. Jadi saya akan ceritakan pengalamannya. Kami ada disini sebab ada trainning dan management bagi tempat penginapan juga di tempat yang sama. Teruja sebenarnya sebab dapat menginap di hotel yang Gah serta mewah ini. Rating hotel 4 star. Tapi boleh refer di laman web  http://www.merdekapalace.com untuk confirmation. Check in lewat mlm sebab slps waktu bkerja baru kami drive ke Kuching. Disambut oleh gadis cilik di kaunter receptionist. Ada dua kumpulan, kumpulan pertama awal satu jam tiba. Dan roomate sy dh sampai. Tinggal sy dan 3 org lg yg perlu checkin ambil kad akses. Pergilah ke nombor yg tertera di sampul putih Room No. 213. Agak suram suasana lorong sbb lampunya jenis lampu kuning malap. Macam ada rasa semacam jak. Dh jumpa bilik, msukkn kad. Tp lampu merah timbol xboleh buka. Heran. Coba lagi dan lagi. Iktiar siap tekan bell pintu bhrapa roomate sy buka. Mungkin tidor dlm fikiran…

Kursus Pra Perkahwinan Kristian

Banyak youth Kristian di Sarawak yang tidak mengetahui adanya Kursus Pra Perkahwinan yang dianjurkan oleh pegawai lantikan JPN, penolong pendaftar perkahwinan. Di Sarawak bagi gereja Borneo Evangelical Church(BEM), yang dilantik ialah Pastor Ding Emang dr gereja BEM Central City, Kota Samarahan.
Asalnya km juga tidak mengetahui, yang sy tahu sebelum berkahwin, ahli BEM wajib untuk berjumpa pastor untuk sessi kaunseling. Setiap tahun ada sessi yang akan diatur oleh Ps.Ding iaitu sekurang2nya 3 kali setahun. Kami memilih sessi bln August dan kursus ini diadakan dr pukul 9pagi sehingga 5pm.


Saya sangat mengalakkan pemuda/i kristian yang merancang untuk berkahwin atau sebaiknya yg sudah bertunang untuk  mengikuti kursus ini. Sangat bermanfaat dan sessi diisi dengan banyak input yang berguna. Akan ada aktiviti brain storming dengan padangan, sessi soal jwb betsama Pastor serta aktiviti bersama bersama psgn dan pembentangan. Yg part pembentangan ni sy paling suka sbb pastor akan beri kert…

Handmade Wedding Card

Sebelum berkahwin, saya tolong design kad wedding untuk orang and ada buka facebook page FairyTale Studio (sudah berhabuk sekarang) khas utk orang2 yang mencari budget rendah dalam perkhidmatan kad kahwin. Ada yang sy design dengan rela hati dan ada yg berbayar. Tapi sekarang sudah "bersara", sudah sangat lama xpegang AI and PS. Semua itu jadi kenangan sudah. Dan yang penting untuk perkahwinan sy, sy sendiri yang buat 😀 happy dan puas hati. Tips:
Sebelum decide utk suruh org lain design kad kawin, utk memudahkan keja mereka.. kita sendiri yg perlu buat research n study dulu style apa kita mahu dan tema utk perkahwinan. Percayalah! Itu sgt memudahkan kerja designer. 1. Tema
Saya mahu cerita pengalaman sendiri. Bila design kad utk org macam tidak susah. Tapi bila design utk sendiri sangat ssh!! Sbb yalah, mahukan kesempurnaan. Tapi yg bagusnya, saya dan pasangan bersetuju tema adalah Vintage and color green + white. 2. Research
So, time 'goggling' inilah mata akan jad…