2014/11/19

Survival Trip To Malaya & Universal Studio Singapore PART 1

Believe it or not.. our All in One budget total RM650 only. How we make it??? Ketatkan seketat-ketat yang mungkin!!!! (Tak termasuk makanan la hoooo ;)) Adventerous 5 days trip ..We fly from Kuching -LCCT- JB - USS,Singapore - JB  (guna bas ke) KL-Kuching....
Menjadi staf pengiring bagi pelajar Sekolah Sains Maklumat dan Kejuruteraan, PTPL Sarawak atas urusan kerja la, saya bpeluang untuk melancong!!  Bagi student ianya ala-ala survival trip la.
Its a wonderful trip and memorable too. Saya rasa, takkan ada peluang untuk melancong kalo x ikut trip pelajar.. sbb. yela..gara2 kita bkerja dan jadual senggang kita pun dah lain...Most of the planning trip diatur oleh saya dan dibantu oleh pelajar...

Jadi ini cerita survival trip kami (HARI PERTAMA):


Bermalam di LCCT sebab tunggu flight keesokan pagi ke Johor Bahru. 
Lapar-lapar!! Makan selepas touch down di Negeri Johor. Lupak pulak nama restoran ni... tp pelik... kena charge tax..punya gila mahal! Sebab di Kuching xpernah restoran makan tepi jalan kena charge tax. Selepas tu, kami dibawa oleh agen tour melawat ke Zoo Johor sebelum balik ke rumah untuk berehat. Untuk pengetahuan, kami menyewa Guest House / Home Stay mewah di Johor berharga RM800 untuk dua malam. Maaf lupa untuk mengambil gambar rumah tersebut..rumah tu tiada penghuni, dan kami diberi pasword untuk buka lock post box dan mengambil kunci rumah dari situ sahaja. Orang yang empunya rumah adalah orang Singapore. Sebelah malamnya, kami berjalan di City Square Johor Bahru dan saya terus mencari T-Bowl..kenapa?? im so curios to know... macamana rasa makan makanan yang ala-ala 'benda' di toilet..... overall, satisfy & sedapppp :))


Van yang kami sewa untuk berjalan-jalan di Johor Bharu








2014/08/20

Taman dengan Kolam Mini Moden (part 1)


Sabtu lepas disebabkan cuaca bagus yang tidak hujan di Siburan. Terus berhasrat untuk menyiapkan kerja mengorek tanah dgn cangkul.. Tanah tidak berapa keras untuk dicangkul sebab bbrp hari kblkangan ini, bumi dibasahi dgn hujan. Dengan berbekalkan Hasrat dan Niat.. Maka, bekerjalah.. Larat ke tak?? Mula2 mmg rasa tak larat dan tak mampu ttp,.. Niat itu kuat sangat. Tak sabar nak lihat ada kolam mini sendiri kan...
 Adalah lebih kurang 3 jam mengorek tanah yang tak seberapa dalam pun.. Hahaha dan mengalihkan tanah ke batas bunga. 
Akhirnya... Siap juga stage pertama dalam menjayakan projek ini....Tanah dikorek sedalam 15cm.. Dah tak larat nak korek dalam lg dari tu. Dalam lakaran kasar nak korek 1 kaki. Tetapi apakan daya... Tukar plan B.. Nanti naikkan bata setinggi 2 kaki la.... Hehehe... 







Simple Tips On Engagement Party Preparation

Banyak perkara yang perlu difikirkan walaupun ianya sekadar Majlis Pertunangan (Engagement Party). Menghitung hari sebab majlis pertunangan akan berlangsung tidak lama lagi pada bulan Oktober ini... Beberapa perkara telah dibincangkan.. tarikh pertunangan pun bertukar dua kali sudah. hahhaha. So, tips bagi yang ingin bertunang..Check it out!!

1. Suasana majlis
Suasana majlis ini sangat penting sebab dia akan mempengaruhi tempat majlis pertunangan akan diadakan. Setelah berbincang dengan kedua belah family..sama2 berpakat untuk mengadakan majlis kecil-kecilan sahaja.

2. Orang yang dijemput
Tadi dah mention mahu buat majlis kecil-kecil. Orang yang dijemput adalah:
a. Keluarga terdekat
b. Kawan rapat
reason: we want to invited and surround ourself with our loved and closed friends & relative to witness our special day. 

3. Tempat 
Tempat majlis pertunangan adalah di tempat pihak perempuan.. so, venue adalah di rumah saya sahaja. Sekarang tengah busy me-renovate rumah.. besarkan dapur dan bilik makan. 

4. Tema
Tema adalah santai...ala2 backyard party yang Orang Putih salu buat. Nak buat tema macam tu mmg agak sukar sbb budaya orang timur ni ssh nak santai2 dan sempoi... tapi bagi saya ianya lebih intimate dan personal sebab kita dapat berjalan2 dan bebas bercakap dengan kawan dan keluarga. Hope idea santai itu berjaya dan i will post detail mengenai step by step backyard party saya tu nanti. Bayangan saya mengenai backyard party adalah seperti gambar di bawah..love the lighting.... and thanks goodness, saya punya laman yang tidak besar dan tidak kecil untuk memuatkan kira2 70 pax ppl.

5. Kad jemputan
Mula2 berfikir tak payah la berkad-kad jemputan ini. Tetapi setelah berfikir mengenai kewajarannya.. i come out with very personal design card...iaitu Comic Style Engagement Card - both of us love the design! will be printing and distributed on September. Bila dah diedarkan, baru saya post mengenai card tersebut owkay!
Kenapa perlu invitation card? 
a. kalo kita menjemput dengan mulut...nanti kita tak dapat mengangarkan berapa orang yang akan datang. takut terlebih orang yang datang dan makanan yg disediakan tidak mencukupi
b. perlu sebab nak "menapis" orang-orang yang akan datang ke majlis anda.....

6. Makanan & minuman
Katering atau masak??? hah... itu persoalan yang  selalu timbul. Tetapi dalam kes kami..makanan akan disediakan oleh pihak lelaki dan menurut apa yang ibu Fabian kata: masak di rumah saya nanti. So, terpaksalah saya mengerah tenaga anty2 n kasen2 untuk memasak nih.. Menu perlu dibincangkan spy tak ada yang tidak bpuas hati kelak.. Untuk meringankan kerja, masa majlis nnt disediakan cawan, pinggan, sudu PAKAI & BUANG. Tidak menyusahkan keluarga....

7. Pakaian anda dan pasangan
Pening juga nak fikir nak guna baju apa masa ni nnt.. Siap2 usha baju di google pulak.. So, harus berbalik semula kepada tema majlis-baju harus bsesuaian dgn tema dan suasana majlis. Takkan nak guna dress yg pnjg sedangkan suasana adalah outdoor? Padankan dgn tema okay! 
We were looking for something casual like picture below....



8. Cincin 
Cincin jangan dilupak!! Haha... Apalah guna buat majlis pertunangan kalo tak ada cincin kan? Beli la awal dan kalo boleh bawa la pasangan bersama spy senang mmilih saiz yg bsesuaian dgn jari pasangan.. Kalo ptunangan Kristian, cincin di sebelah kiri jari manis - kalo boleh cincin tunang tu design 'belah rotan' sahaja.. 

So, diharapkan tips ini berguna bagi anda yang ingin mengadakan majlis pertunangan... Relax dan plan awal supaya tidak tergesa2.. Have fun!! 


2014/08/05

Taman dengan Kolam Mini Moden ( Lakaran Idea)

Lepas membeli rumah beberapa tahun ni..kelihatan laman rumah sangat kosong dan sepi. Tiada tempat untuk duduk melepak petang2 dan seri rumah macam hilang. So, mula la kepala memikirkan untuk membuat projek kecil di laman rumah. Disebabkan saya dulu bljr seni lukisan, jadi tidak sukar untuk membayangkan keadaan taman dengan kolam mini yg sedang berlegar2 di fikiran ini. Sebelum melakar, sy juga mengkaji kolam mini yang terdapat di google image juga. Belajar sikit2 dan belajar untuk memahami selok belok membangunkan kolam mini sendiri. Bg sy, kalo orang lain dpt buat.. Knp tidak sy?? Lukisan di bawah merupakan rough sketch yg sy inginkan dpt direalisasikan bbrapa bulan nnt di laman rumah sy. 

Selepas itu sy mula mengukur laman dengan pita pengukur untuk memudahkan kerja lakaran saya yang seterusnya. Selepas mengukur, sy menandakan tempat dengan batu bata.

Okay! Siap membuat tanda.. Sy dah ada ukuran (dalam kaki) - ia akan memudahkan kerja lakaran overview. Sy memulakan lakaran kasar ukuran panjang, lebar keseluruhan taman serta kolam mini. 

Selepas membuat beberapa kajian dan pembacaan di dalam internet. Sy memutuskan untuk menggunakan gravity fed iaitu menggunakan Bottom Drain (BD). So, nnt dasar kolam akan dicondongkan bagi menyenangkan air untuk masuk melalui BD seterusnya masuk ke Setling Chamber. 
( belum tahu jadi atau x sehingga projek kecil ini betul2 berjalan kelak)

Jadi, seterusnya adalah lakaran kasar mengenai SC - ini yang saya faham setakat ini. Air yang masuk dari BD tadi akan masuk ke SC seterusnya di serap masuk ke tempat filter air supaya bersih. Disini saya aplikasikan sistem mineral yang ada di rumah saya. Selepas itu, air yang sudah ditapis akan masuk semula ke kolam. ( Jika silap, sila bagi tunjuk ajar ya...) 

Ini adalah sistem per- paip- an yang secara kasar la.. Air akan keluar di tiga tempat seperti di lakaran. 


Hahaha.. I know im a amatur! But, hopefully my try will success. Anggaran masa untuk projek kecil ini selama 6 bulan la.. Kalau cepat dari tu, wahhhh... Itu kemajuan sudah!! Update akan menjelang lagi untuk panduan bagi wanita2 seperti saya yang ingin menghasilkan kolam mini sendiri. 










Loveliess Blogger